woensdag, 07 augustus 2019 19:49

Jouw website beveiligen via HTTPS

Geschreven door
Beoordeling
(0 stemmen)

Is het u ooit al opgevallen dat sommige van de websites die u bezoekt een klein hangslotsymbool in je browser laten zien? Of misschien heeft u al eens gemerkt dat de links van sommige websites beginnen met HTTPS in plaats van HTTP. Vroeger viel dit vooral op wanneer u zich ergens registreerde of inlogde of bij het afrekenen van een online aankoop.

Aan de hand van dat kleine hangslotsymbool, of HTTPS, weet u dat uw gegevens over een beveiligde of geëncrypteerde verbinding verstuurd worden. De laatste jaren wordt dit steeds meer gebruikt en vaak ook op sites die niet met gevoelige informatie werken. Dit is omdat meer bedrijven en consumenten zich willen beschermen online.

Laten we eens kijken naar wat HTTPS precies is en waarom u het zou moeten toevoegen aan uw eigen website.

 

Een website, webshop of online platform verzamelt vaak heel wat persoonlijke data van haar bezoekers. Informatie die in alle vertrouwen wordt gedeeld en waarvan de bezoeker verwacht dat die correct en veilig behandeld wordt. Maar wist je dat al die informatie vaak open en bloot over jouw internetlijn gaat en dus gemakkelijk achterhaald en misbruikt kan worden?

Daarom is het belangrijk jouw website te voorzien van een beveiligde verbinding. Dankzij het gebruik van HTTPS zorg je ervoor dat al deze informatie versleuteld wordt alvorens ze gecommuniceerd wordt met de server.

Wat is HTTPS ?

HTTPS is de beveiligde versie van het HTTP-protocol (Hyper Tekst Transfer Protocol) en wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen de browser en de server. (tussen jou en de website die je bezoekt)

Anders dan bij HTTP (het standaard protocol) zal bij HTTPS de communicatie versleuteld worden zodat de data tijdens het transport niet afgeluisterd of gewijzigd kan worden. (door bv. een hacker) Dankzij een extra authenticatie weet de server ook dat de informatie werd doorgegeven via de website die hij kent en niet via een ander spoor.

Je herkent een HTTPS-website door het groene slotje naast de url en de vermelding ‘veilig'.

Waarom maakt jouw website ook beter gebruik van HTTPS ?

Niet alleen websites die met gevoelige data omgaan (zoals wachtwoorden, betalingsgegevens, ...) hebben baat bij HTTPS, elke website, webshop of online platform kiest beter voor een beveiligde verbinding. HTTPS is stilaan de norm aan het worden en kent heel wat voordelen t.o.v. de klassieke HTTP verbinding:

Je scoort beter in Google en andere zoekmachine's

Google zet sterk in op internetveiligheid en schenkt daarom de goede leerlingen van de klas extra punten voor een betere ranking. Met HTTPS krijgt jouw website een hogere plaats in de zoekresultaten, die onveilige sites niet krijgen. Meer zelfs, in de toekomst plant Google nog een stap verder te gaan door oude HTTP-sites te 'bestraffen' met een negatieve score.

Ook browsers zoals Chrome en Firefox blijven niet achter en voorzien onveilige websites van een duidelijke waarschuwing op verschillende plaatsen. Hierdoor zullen bezoekers ontmoedigd worden om gegevens na te laten met nefaste gevolgen voor jouw online verkoop of verdere contactname via jouw website.

HTTPS-sites zijn sneller en schenken meer vertrouwen

Een website die vlot werkt en vertrouwen uitstraalt, kan rekenen op een hoge tevredenheid van haar bezoekers. Een HTTPS-site laadt een stuk sneller dan een HTTP-site. In tijden dat bezoekers weinig of geen geduld hebben is het gebruik van HTTPS duidelijk een must.

Daarnaast zijn gebruikers zich alsmaar meer bewust van de gevaren van het internet. Zeker bij online shoppen zijn ze erg op hun hoede en zullen bezoekers snel afhaken wanneer ze niet 100% zeker zijn over de betrouwbaarheid van de webshop.

Je scoort beter via mobiele toestellen

De meeste online opzoekingen gebeuren tegenwoordig op mobiele toestellen. Daarom gaat Google in de toekomst vooral de mobiele versie van websites gebruiken om hun positie in zoekresultaten te bepalen. En om de zoekervaring van mobiele internetgebruikers vlot te laten verlopen, riep Google de technologie “AMP” in het leven.

Dat staat voor ‘Accelerated Mobile Pages’ en het zorgt ervoor dat pagina’s vrijwel onmiddellijk laden op mobiele toestellen. En aangezien AMP https nodig heeft om te kunnen werken én mobiel een prioriteit is voor Google, scoren pagina’s die https gebruiken ook daardoor beter in de zoekresultaten.

Maakt mijn website gebruik van HTTPS?

Dat kan je gemakkelijke controleren via volgende website: https://www.hubspot.com/ssl-checker . Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw website door mij werd gemaakt.

Conclusie?

Er is geen enkele reden om nog langer te wachten om je website over te zetten naar ‘HTTPS’, sterker nog, het is ten zeerste aangeraden. Je zou namelijk mogelijke klanten en kopers kunnen mislopen omdat ze door de negatieve meldingen liever op een andere website hun informatie gaan inwinnen.

Best-Site is al geruime tijd overtuigd van de meerwaarde van HTTPS, waardoor elke nieuwe website steevast wordt voorzien van zo'n beveiligde verbinding.

Of het nu gaat om een nieuwe website met oog voor veiligheid, goede zoekresultaten en een hoge conversie of om een bestaande website die moet omgezet worden naar HTTPS, ik help je graag verder.

Contacteer me vrijblijvend voor een afspraak via onze contactpagina of +32474/55.77.94

Gelezen: 655 keer gelezen Laatst gewijzigd op vrijdag, 09 augustus 2019 12:04
Best-Site.be - Dennis Vercauteren

webdesign, website-onderhoud, SEO, logo-ontwerp, photoshop, Joomla

Meer over mij.

Laat een bericht achter

Zorg ervoor dat u alle vereiste informatie invoert, aangegeven met een sterretje (*). HTML-code is niet toegestaan.