woensdag, 21 november 2018 00:24

Waarom kiezen voor Joomla!?

Geschreven door
Beoordeling
(0 stemmen)

Er zijn meer Content Management Systemen op de markt. Elk heeft zo z'n voordelen. Wat zijn nou de sterke punten van Joomla? Waarom steekt Joomla erboven uit?

 

Wat is Joomla?

logojoomla

Joomla! is een vrij, opensource-contentmanagementsysteem. Joomla! is geschreven in PHP en werkt met een MySQL of (sinds versie 2.5) MS SQL-database. Joomla! heeft functies als het cachen van pagina's, RSS-feeds, printversies van pagina's, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.

De naam is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen om de verbintenis van het ontwikkelteam en de gemeenschap met het project te benadrukken.

Joomla! is vrijgegeven onder de GNU General Public License.

Zo vertelt Wikipedia ons. 

Maar wat is Joomla nu precies?

Joomla! is een content management systeem (CMS), waarmee je websites en krachtige online toepassingen kunt bouwen. Met een content management systeem – de naam zegt het al – kun je de inhoud van je website bijhouden zonder dat je daarvoor veel technische kennis of vaardigheden voor nodig hebt.

Joomla is open source software. Dat wil zeggen dat het gratis te gebruiken is. Over de hele wereld helpen ontwikkelaars dit systeem verder te verbeteren. Joomla is een van de populairste content management systemen ter wereld. Er zijn inmiddels al miljoenen websites mee gebouwd. De aantrekkingskracht zit vooral in de flexibiliteit die het systeem geschikt maakt voor zowel kleine als grote projecten. Of je nu een bedrijfswebsite wilt maken of een persoonlijke blog, met Joomla aan de basis bouw je je website op een betrouwbaar en duurzaam systeem. Daarnaast is Joomla ook heel gemakkelijk uit te breiden: van een eenvoudig contactformulier tot een uitgebreide webwinkel, met Joomla is dat allemaal mogelijk!

De wereldwijde community biedt je ondersteuning en zorgt voor uitgebreide documentatie in de vorm van boeken, online artikelen en video’s. Neem daarbij nog eens alle templates en extensies die je in uw website kan inbouwen, zul je begrijpen dat al je ideeën om jouw website uit te bouwen, mogelijk zijn. En daarbij hoef je niets te kennen van moeilijke scripts en programmeertaal, dit hebben de ontwikkelaars al allemaal in Joomla ingebouwd. Jij hoeft enkel nog alles te laten samensmelten en je website los te laten op het wereldwijde web!

Joomla in een notendop:

 • Een krachtig, flexibel en robuust content management systeem voor kleine en grote websites en online toepassingen
 • Wereldwijde community die ondersteuning en documentatie biedt en waar je zelf deel van kunt uitmaken
 • Nederlandstalige documentatie die altijd actueel is (dankzij vrijwilligers uit die community)
 • Meer dan 60 taalpakketten beschikbaar: je kunt meerdere talen in één website toepassen; ben je niet tevreden over de meegeleverde vertaling, dan kun je die eenvoudig bewerken.
 • Duizenden templates verkrijgbaar (zowel gratis als betaald) om je website een eigen stijl te geven, zonder dat je daarvoor uitgebreide programmeerkennis hoeft te hebben. Daarnaast heeft Best-Site de mogelijkheid om voor jouw een unieke template te maken.
 • Uit te breiden met talloze extensies uit de Joomla Extensions Directory die relatief snel en makkelijk te installeren zijn: een shop bijvoorbeeld, of een fotogalerij, een portfolio, of een forum, een evenementenagenda…
 • Eenvoudig up to date te houden met ingebouwde update functies

 

Waarom nu kiezen voor Joomla?

Daar zijn enkele belangrijke redenen voor:

 • Joomla is open source en dus gratis! Dit in tegenstelling tot closed source commerciële systemen
 • Joomla wordt voortdurend verder ontwikkeld door een professioneel team.
 • Joomla wordt dagelijks getest op veiligheidsrisico's of verborgen gebreken. Security updates en bug fixes zijn er ongeveer 8 keer per jaar.
 • Joomla is heel uitbreidbaar. Bezoek de officiële Joomla extensie directory. U zult versteld staan van de mogelijkheden waarmee uw website kan worden uitgebreid. Uw website is met Joomla op de toekomst voorbereid.
 • Er zijn zeer veel community’s die gratis support geven
 • Joomla kan je heel gemakkelijk zelf gaan updaten. Lees er meer over in mijn andere blogpost 'Joomla versie controleren en updaten'.
 • Joomla heeft heel veel standaardfuncties ingebouwd die je bij andere systemen nog moet gaan downloaden en installeren.
 • Je kan heel makkelijk zelf je inhoud gaan schrijven en beheren. Dit gebeurd via de ingebouwde tekstverwerker. Deze tekstverwerker laat je meteen zien hoe je teksten er op je website zullen uitzien.
 • Je kan heel gemakkelijk je teksten op de website zelf gaan aanpassen, zonder daarvoor eerst te moeten inloggen in je beheergedeelte en je artikel te moeten gaan opzoeken.
 • Er is een uitgebreid gebruikersbeheer, waarbij je gemakkelijk (groepen) gebruikers toegang verleent tot bepaalde delen van je website en rechten uitdeelt.
 • Er is een eenvoudige mediabheer ingebouwd: je kan gemakkelijk je afbeeldingen in mappen ondeverdelen en eenvoudig nieuwe afbeeldingen uploaden. Ook in de tekstverwerker is er een mediabeheer ingebouwd waardoor je gemakkelijk afbeeldingen in je teksten kan plaatsen.
 • Met de ingebouwde zoekfunctie kunnen je bezoekers snel en makkelijk je website doorzoeken. Die zoekfunctie houdt bovendien statistieken bij en daardoor heb je een handig overzicht. Je kunt zo de inhoud van je site beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers. Bovendien kun je slim indexeren, geavanceerde zoekopties toevoegen, automatisch zoeksuggesties aanbieden, enz. Daarmee is de Joomla zoekfunctie een van de beste in zijn soort.
 • Met de advertentiebeheerder kun je gemakkelijk advertenties plaatsen en zo geld verdienen aan je website. Je kunt klanten en campagnes aanmaken, zoveel advertenties plaatsen als nodig, maatwerk-code schrijven en bijhouden hoe veel erop de advertenties worden geklikt, enz.
 • Er is een actieve Joomla community: Regelmatig zijn er bijeenkomsten van Joomla gebruikers op diverse locaties in Nederland en België. Deze bijeenkomsten zijn er voor de prille beginners tot aan doorgewinterde programmeurs. De verschillende gebruikersgroepen op internet en sociale media verstrekken elkaar informatie over Joomla, extensies, seo en www nieuws.

 

Gelezen: 1028 keer gelezen
Best-Site.be - Dennis Vercauteren

webdesign, website-onderhoud, SEO, logo-ontwerp, photoshop, Joomla

Meer over mij.

Meer in deze categorie: « Joomla versie controleren en updaten

Laat een bericht achter

Zorg ervoor dat u alle vereiste informatie invoert, aangegeven met een sterretje (*). HTML-code is niet toegestaan.